Det uundfangne barn
af Kenneth Krabat
en udbedt tekst til Bogmarkedet nr. 35/36, 5. september 1994

 

"At leve er at rejse, ja - hvis ikke, er man død"! 1)

Der er korte øjeblikke, hvor Jeg tror Gud er et faktum 2), og øjeblikke, hvor jeg føler mig som Messias in spe, men så forsvinder de. Tiden løber fra dem, jeg løber med tiden, jeg er en rigtig løber. Kun løberen tænker, at det er verden, der bevæger sig. Ansvaret kan han ikke løbe fra.

Det koster ingenting at få ingenting foræret, men i undfangelsen er det svært at fatte, at man har fået noget bedre end det, man var.

Drømmen om en brugbar formel:
1. Brænde, ikke fortæres
2. Show, don't tell
3. don't panic, ikke panikke

Efter at vi har kølet vores solgennembagte kroppe i Furesøen, efter at vi har elsket i Furesøen.. på det mest udfordrende taget hele verden i besiddelse, og jeg svinger hende rundt, for at hun skal se det hele, se hvad der for altid vil være vores, siger hun: Er det regndans 3), du danser?

En tvivlsom hobbyheks i lyseblå fjerboa gav inspiration til et indre navn, en afsked med familienavnet, så der blev plads til at rejse. 4)

"Hvornår er vi fremme, mor? Hvornår er vi dér?" "Snart, min skat" - og så holder ungen kæft - en tid. "Hvor længe varer SNART, mor?" - og så får mor noget at tænke på - en tid. Men folk generelt ophører hen ad vejen med at søge at definere... tid.

Jeg blev født uden for Magtenbølle 5) - i afstand, hvad der for 100 år siden var en dags rejse, og i dag ikke kan forsøges gjort på under tre timer.

Lad os dog for pokker bare sige, at månen er en kugle, fastslå at vi ved, hvad verdensrummet vil sige og betyder for vor kollektive psyke. Lad os bare sige, at vi ved, mig rager det.

Længde, bredde, mobilitet. Tid er mobilitet, mobilitet er tid.

Løgnen skylder sandheden livet. Kan løgn og sandhed kysses i porten? 6)
     Børn kan de i hvert fald få. 7)

Med lange mellemrum har jeg flyverdrømme - i den første underviste man mig i at levitere, i de følgende to hhv. strøg jeg hen over jorden som på et usynligt skateboard og fløj oppe blandt skyerne med armene som ror, og i den seneste var jeg blandt en masse andre mennesker i et venteværelse indforskrevet til en injektion, som ville sætte mig i stand til at flyve, "men ... er det ikke sådan her?" og så leviterede jeg igen. 8)

Nytter noget? To års rejse i en skuffelagt fortid: Rejseføreren til Magtenbølle og omegn. Nytter noget? 9)

Som indgang til Stefano Bennis bog BAOL - en rolig nat under regimet 10) finder man følgende:
jeg drømte om det hus, hvor jeg blev født, og jeg vågnede i det hus, hvor jeg blev født. 11)

Tyve års fysisk rejseaktivitet, to bøger og ti års påkalden verden som Sted afstedekom "genfindelsen" af Magtenbølle. På bil-rejse. gennem Danmark zoooom derudaf, byzoneskilt, med rød streg over, "var her en by?".

"Verden" findes ikke, "Verden" lever og har det, som den kan ha' det. "Verden" er en joke, en sindsforvirret gud har udtænkt til afgangseksamen. "Verden" er Verden. Jeg kan ikke finde mig. Verden er dét sted, vi går hen, når vi går ud. Mig og verden, Verden og jeg, det der geni af en kritiker, som har givet mig rosende omtale, svinet, der rakkede mig ned. TV-avisen, hø hø .... Med stort og lille, med og uden kradsemærker i luften. 12)

Å. Strøm. Vandvej. 13)

K. Krabat:
Et billede
Gyldendal

Hyperdelagtighed

1). Ikke H.C.
2). Så som: Gud er relativ
3). Hun siger, det var "soldans", hun sagde, men ønskede regn - ligsom, at bussen altid kommer, når man tænder en cigaret ... siger hun.
4). Hold kæft hvor verden blev stor!
5). se også 6.
6). Jacob Jonia Periferismen, kronik i Politiken d. 6.6.94.
7). Krabats lov om mutationer
8). Indholdet af den fjerde flyevedrøm er lige nu et mysterium.
9). Nytter noget?
10). Den af Stefano Bennis bøger, som konstant mangler i såvel journalisters som hans danske forlags værkfortegnelse.
11). På mit toilet hænger en indramning af ti, svagt divergerende, udgaver af sætningen "(hvor) jeg blev født". Nummer 11 kunne lyde: Hvor jeg udgik af kvindeskød - men jeg tror min toilet-ro ville forstyrres af associationerne.
12). Højre og venstre hånds pege- og langefinger: hvad der i følge Politiken Søndag for to år siden kendetegner vor tid.
13). Tilføjelse: Tilløb.