digtlæsninger    Cirkel

(intro til en uge med konkret poesi på Pol.dk i 1998)

Undertegnede vil hellige næste uges DD til konkret poesi  - en modernistisk strømning, som vist ikke har megen vind i sejlene i vore dage. Konkret poesi lægger sig op af grafik og plakatkunst, idet digtene ofte rummer illustrationer, skabt af bogstavernes placering, eller ganske enkelt er et stykke billedkunst, bygget op af bogstaver - på en måde, der kan få den uanende til at tro, at digteren var forbi hos grafikeren netop dén dag. Men men men der findes faktisk spændende "konkrete" digte, hvoraf jeg desværre kun selv har ting på engelsk. Så, med mindre nogen vil tilsende min brevkasse indscanninger af konkrete digte på dansk, vil næste uges DD være bygget af engelske concrete poems. Anbefalinger af danske antologier over emnet er meget velkomne - jeg har nemlig ikke været i stand til at finde én eneste bog, som behandler emnet på dansk!! Måske mangler vi fantasi - eller tror at alt i den genre begynder og ender med Højholt?

Kenneth Krabat

---

et par eksempler, hvor objektivt materiale deformeres

Tom Phillips, A Humument (1968) - en gammel bogside, hvor udsagn og ord er fremhævet for at give (ny?) mening, samtidig med at der opbygges et motiv på vanlig grafisk vis (54K)

Cavan McCarthy, telegram from vietnam (1968) - hvor en standardformular, der informerer om pårørendes død i Vietnam er bearbejdet (220K)