om kunstnerens ansvar og investering i frihed

Røg fra de ideologiske bremseklodser
af kenneth krabat

(
Information 16 marts 2002, 1 . sektion side 11)

Kunstnere er også mennesker med behov for føde, men jeg skal ikke have noget af at skulle skrive digte for at hylde kejseren


I mine taxanætter må jeg ofte lægge øre til en aggressiv utryghed ved kunstnerens virke og virkelighed. »Pisse-dovne og tror, de ved det hele!« Jeg tænker, at mange kunstnere be- eller ubevidst erkender denne almindelige afstandtagen og i det økonomiske ragnarok for tiden frygter at miste den eneste reelle opbakning og bagstopper, kunstnere i vores diminutive sprogområde har haft: Den politiske velvilje til kunsten - hvis vi som andre arbejdere stiller krav til honorering af vores arbejde.
   For hvordan egentlig redegøre for dobbeltrollen som almindelige mennesker med almindelige vaner og behov på den ene side, og selvbestaltede overvågere af det danske samfund med tænkning, historiefortælling, mytedannelse og mytenedbrydning som erhverv på den anden? Tror vi, vi er noget?
   Kunstnerne har tiet med kritik af kulturstøtten i årevis og har dermed kompromitteret sig selv.
   Og nu har hele Danmark fået en regering, som efter en valgkampagne med løfter om støtte til 'kunsten i samfundets tjeneste' tværer kunstnerne i hovedet, at vi kun er samfundsnødvendige som erhverv, og kan vi ikke sælge billetter og bøger og plader og billeder og skulpturer og alt det andet, har vi ikke gjort os fortjent til V/K/DF-samfundets respekt og opbakning: Cool cash.

Kunst på efterspørgsel
   Vi ser røgen stå af de ideologiske bremseklodser! Hér ses en fast forankret tro på, at rationel tænkning lønner sig - at man kan lave bøger og skuespil og musiske kompositioner og al mulig andet kunstnerisk efter, om der ér eller statistisk forventes efterspørgsel i samfundet. Hvilket i bedste, mest naive, fald var en tro på, at flertallets hits er til gavn for samfundet som et hele, og i værste, mest manipulative, at kritiske, eksperimenterende, aparte ikke-rationalistiske stemmer skal stækkes eller helt holdes væk fra det offentlige rum.
   Censur. Hold kæft, kunst - du truer.
   Læserbreve mod indgreb i kulturpolitikken er ikke nok: Ytringsfriheden er under angreb. Det handler ikke kun om vore lønninger som kunstnere, men om såvel det danske som verdenssamfundet som tænkefrit eller tankefrit samfund. (Jo, kunstnere er også mennesker med behov for føde, men jeg skal ikke have noget af at skulle skrive digte for at hylde kejseren, at I ved det! Så hellere løsarbejde.) Som mennesker må vi ikke stå i vejen for, hvad vi som kunstnere er eksperter på: At lege, at finde på - heller ikke, selvom dét ikke giver os direkte politisk indflydelse. Vi må ikke forhindre folk i at bruge vores kunst. Men vi må og skal øve pression mod topstyringen. Og vi må gøre, hvad kunstnere overalt altid har gjort: Se, hvad der er i gang, og beskrive det. Vi må se på undertrykkelsen og gennembanke den kunstnerisk, håne den, nedgøre den, vise den medlidenhed, le med og ad den - for den er udtryk for angst.

Det lille ørige
   Og er menneskene angste, må vi som kunstnere være dobbelt modige. Ikke finde os i noget. Ikke falde i søvn igen og håbe det går væk. Ikke lade det lille ørige blive en del af det store ligegyldighedens hav. Skabe det vi gør allerbedst - skrive, tale, synge, danse, forestille, hugge, indfange, afbilde, hvad vore sanser og følelser og hoveder fortæller os er forkert, som verden er lige nu. Være bedre kunstnere end vi nogen sinde har været det. Snige kvalitet ind overalt.
   Der vil blive problemer med publikum og økonomien, men som dém, der er selv-ansat til at se samfundet, er vi nødt til at tænke på den nære og fjerne fremtid for os alle sammen.
   Så, betragt det som en investering. En investering i dét, vi i forvejen gør vores arbejde for: Investering i frihed. Så vi kan fortsætte med at søge sandheden.
   Ikke den ideologiske, systemkorrekte sandhed, men dén sandhed et menneske kan finde, når der er plads til at tænke.
   Tænke selv. Ikke nødvendigvis i enrum.

 

 

denne side: /_debat/ideologiskebremseklodser.html
home:krabat.menneske.dk
opdateret 23/6/06